Justa Trama

La Justa Trama és una cadena de producció de cotó agroecològic i orgànic, on hi treballen 500 persones que reben una remuneració del 30 al 100% dels beneficis. Aquesta col·laboració entre tots, posa en evidència que és possible construir alternatives per a una economia realment transformadora a nivell local i que es pot expandir en un territori de la mida del Brasil, amb milers de quilòmetres de distància entre punts de cadenes de producció.

El procés comença amb la plantació de cotó agroecològic i segueix amb la producció de filatures, complements i teixits, fins a aconseguir tot tipus de peces, bijuteria i joguines. Cada part afegeix el seu valor, en una cadena que travessa tot el país.

La Justa Trama neix gràcies a l’impuls del Fòrum Social Mundial del 2005 i dels complexos cooperatius proposats pel moviment sindical brasiler, després del procés de desindustrialització i crisi econòmica dels anys 90, amb l’objectiu de construir col·lectivament noves formes de producció i valorització de la feina, amb una mirada feminista i de respecte pel medi ambient.

Des de Garraf coopera col·laborem en un projecte que pretén la construcció i equipaments d’una nova seu i taller de tenyits, per a la confecció, gestió i formació de la cadena. Equipaments i millores per la producció. Obertura de mercats i distribució d’una nova moda de la marca Justa Trama a Catalunya.

A continuació us mostrem un documental que va néixer per avaluar el suport de l’Ajuntament de Sant Pere de Ribes a la Justa Trama, a través de Garraf Coopera. És dirigit per Miquel Carrillo que, junt amb Enrique Castro, va visitar les diferents cooperatives i va parlar amb algunes de les 1800 persones que hi treballen.